Kendi Yolunu Keşfet...

Eşler Arasında İletişim Bozukluğu

eşlerarasıiletişim2.jpg

Eşler arasında iletişim bozukluğu, beklentilerin karşılanmaması halinde ortaya çıkar. Ya da iletişim bozukluğunun sonucu beklentilerin karşılanamasıdır.

Beklentiler, üç boyutlu olarak açığa çıkar.

Birinci boyut, bir çift ya da aile olarak taraflar bu ilişkide güvende hissetmiyorlarsa ortaya çıkar. Buna güven krizi diyebiliriz. Taraflar,  eşlerini maddi ve manevi olarak yanında hissetmiyorsa, bu en temel krizdir. Diğer tüm iletişim bozukluklarını gölgede bırakır.

İkinci boyut, karşılanmasını beklediğin, fiziksel, duygusal, mental ihtiyaçlarındır. Dikkati ve özeni makul bir seviyede birbirinin üzerinde tutmak ve beslemek, tarafların duyduğu temel bir ihtiyaçtır. Bu ihtiyaç iki taraf için de yeterince karşılanamıyorsa, bu durum iletişim bozukluğunun hem nedeni hem sonucu olabilir.

Üçüncü boyuta ise , eşlerin her birinin aile olma dışındaki mahrem dünyalarına aittir ve doğrudan saygı ile ilişkilidir.

Eşler, birbirlerinin aile olmak dışındaki özel hayatlarına, vizyonlarına yeterince saygı ve destek içinde değillerse, bu durum da, iletişim bozukluğunun hem nedeni hem de sonucu olabilir.

Eşler arasındaki iletişim bozukluğunun asıl kaynağı, kaybetme korkusu, negatif duygulara ve öfkeye kapılıp ilişkiye kalıcı zarar verme korkusudur.

Bu durumda olan şey, taraflardan en azından birinin gerçekle yüzleşmekten korkması, bu ilişkiyi ya hak etmediğini zannetmesi ya da eşinin kendini hak etmediğini zannetmesidir. Bu yüzden ya kurbanı oynayacak, ya da diğerinin değerini küçültmeye, aşağılamaya çalışarak bağını korumayı sürdürecektir. Bu nafile çaba, iki taraftan biri tükeninceye kadar sürecektir.

Değersiz hissetme, ya da eşinin kendisine layık olmadığını düşünme hali, açık ve kalpten bir iletişimin yaratılmasını engeller.

Kaybetme korkusuyla yüzleşmeden daha ileriye gitmek imkansızdır.

Danışmanlık almak için bize ulaşın
hurriyet@yenibilinc.org Skype: yeni.bilinc